BEN JIJ ONDERDEEL VAN EEN STADSLAB?

EN WIL JE DE SOCIALE / MAATSCHAPPELIJKE IMPACT VAN JE PROJECT ZICHTBAAR MAKEN?

DAN BEN JE HIER OP DE JUISTE PLEK!*

 

Als stadslab heb je een maatschappelijke functie. Je helpt om je stad (of dorp) mooier en rijker (in de breedste zin des woords!) te maken. Je draagt actief bij aan bestaande projecten, ontwikkelt nieuwe initiatieven, verbindt mensen en meer. 

Het is niet altijd gemakkelijk om te laten zien wat de impact is die je als stadlab / project hebt. 

Daarom heb ik met behulp van een subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie  een tool ontwikkeld die je kan helpen om op een gestructureerde manier zichtbaar te maken wat je sociale /maatschappelijke impact is.  Op deze pagina vind je wat meer informatie over impact maken en impact zichtbaar maken en een aantal resources die je hierbij kunnen helpen. Schrijf je ook vooral in voor de Stadslab Specials die we (alleen) dit jaar gratis organiseren om live meer te leren en je vragen over impact zichtbaar maken te kunnen stellen. 

* Geen onderdeel van een stadslab en wel bezig met het zichtbaar maken van sociale impact? Kijk dan vooral verder op de rest van deze site. Tip: begin hier. 

HOE MAAK JE IMPACT ZICHTBAAR?

 

Er zijn verschillende manieren om impact zichtbaar te maken. Denk aan: verhalen, beeld en natuurlijk: cijfers 🙂  Dit kun je allemaal in de tool kwijt. De vragen in de tool worden voor iedere klant op maat gemaakt. De methodiek en de soort data worden ook per project bepaald..

Echter… voordat je iets kunt gaan bijhouden in wat voor tool (of kladblaadje) dan ook is het zaak om te weten wat voor jou belangrijk is om bij te houden. Wat wil je precies bereiken en hoe kun je zichtbaar maken dat je op de goede weg bent en/of het hebt bereikt? En… wat vinden de mensen voor wie je het doet belangrijk? En je samenwerkingspartners, financiers en andere belangrijke mensen en partijen? 

Er zijn nogal wat vragen die je jezelf te stellen hebt voor je je impact zichtbaar kunt maken.  Sterker nog: zelfs voor dat je impact gaat maken. Het impactkompas helpt je om jezelf op een gestructureerde manier de juiste vragen te stellen.

Denk hierbij ook aan vragen als: Welk maatschappelijk probleem wil je oplossen? en Waarom wil je impact zichtbaar maken en/of meten? Is het om van te leren of om te gebruiken voor marketing of voor iets anders. Of misschien is het alleen voor je subsidieverstrekker en weet die al heel precies welke informatie hij/zij nodig heeft. (dat zou zomaar kunnen bij een stadslab project..). Begin dan daar.

Om je te helpen met impact maken en meten vind je hieronder verschillende resources die je hierbij kunnen helpen.

Weet dat je mij ook altijd kunt benaderen met je vragen via het contactformulier of een email via post [@] annetstruik.nl en benut ook vooral de stadslab specials. 

ONTSTAAN VAN DE IMPACT ACCOUNTING TOOL

 

Januari 2017 begon ik met het ontwikkelen van de impact accounting tool. Naar aanleiding van een open oproep van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie in het kader van het professionaliseren van stadslabs. Met als doel om een simpele online tool te ontwikkelen om sociale / maatschappelijke impact zichtbaar te maken, die helder, flexibel en gemakkelijk in gebruik was.

Ik las tig sites en een berg rapporten en boeken. Bezocht workshops, lezingen en congressen. Ik sprak met impact experts (waaronder die van Avance Impact en Sinzer),  business analisten, stadmakers en sociaal ondernemers. Ik onderzocht allerhande tools en methodieken en mocht onder andere de tool van Sinzer en de Impact Wizard live in gebruik zien en hier vragen over stellen. Met Thijs en Boukje van Noorderwind heb ik gebrainstormd over impact in de start-up fase en mogen klankborden tijdens de ontwikkeling van de tool.

Het daadwerkelijke bouwen van de tool had nogal wat voeten in de aarde. Toen deze klaar was voor gebruik, ontdekte ik dat veel projecten er nog helemaal niet aan toe waren om iets in te voeren in een tool. Dat er meer behoefte was aan hulp bij het traject dat vooraf gaat aan het kiezen van wat je uit de tool wilt halen en wat er dan in moet dan ik in eerste instantie dacht.

Het  impactkompas was inmiddels al ontwikkeld  en ik besloot een bijbehorend werkboek te schrijven. Toen ik halverwege was ontdekte ik dat Avance Impact en Social Enterprise NL in opdracht van een aantal ministeries een open source handboek over impact meten aan het schrijven waren (zie hieronder). In het kader van: ‘geen dubbel werk doen’ heb ik mijn koers toen gewijzigd en in plaats van een werkboek een canvas gemaakt . In de gratis Stadslab Specials vertel ik je hier graag meer over en kun je je vragen stellen (of je kunt het contactformulier onderaan gebruiken). In 2018 is naast het canvas nog een kaartset ontstaan. 

 

RESOURCES DIE VOOR JOU ALS STADSLAB INTERESSANT ZIJN

Hier vind je wat meer achtergrond over de tool die ik hierboven noem.  De tool (maatwerk) is inzetbaar voor alle projecten en organisaties die op een eenvoudige en flexibele manier hun impact in kaart willen brengen. Er kunnen cijfermatige gegevens in, maar ook verhalen en beeldmateriaal.  Zie ook: DEMO-PAGINA van de tool.

Let op: ervaring heeft geleerd dat er een flink proces vooraf gaat aan het daadwerkelijk kunnen invoeren en gebruiken van gegevens in een impact-meet tool!  Het impactkompas is hierbij ook handig.

Het impact pad is een open source handleiding over impact meten gemaakt door Avance Impact, het Impact Center van de Erasmus Universiteit en Social Enterprise NL in opdracht van verschillende ministeries.

Hierin vind je naast theorie, praktische handreikingen en vooral veel mooie uitgewerkte voorbeelden van projecten m.b.t. Arbeidsparticipatie, Sustainable Value Chains en Circulaire Economie. 

Een fijne handleiding om mee te werken, en als je er alleen niet uit komt: je weet me te vinden 🙂 

Dit canvas wordt met het impactkompas gebruikt bij lezingen, workshops, trajecten etc. Om de essentie van je hele project in één oogopslag te zien en/of een verdiepingsslag te maken.

Tijdens de Stadslab Special die elk kwartaal plaatsvindt komt dit canvas ook aan de orde. ( vul het contactformulier onderaan de pagina in als je daar meer over wilt weten) 

Omdat zelfstandig met impact aan de slag gaan nog niet zo gemakkelijk is, organiseren we in 2019 vier gratis Stadslab Specials (online workshops)  Je krijgt uitleg over impact maken en monitoren met behulp van het impactkompas en het canvas. Stel live je vragen en krijg impact-speedcoaching .  Tijd: 20.30 – 22.00 uur. Data:

  • donderdag 21 februari 2019
  • dinsdag 28 mei 2019
  • donderdag 19 september 2019
  • woensdag 13 november 2019

Klik op de afbeelding of hier om hiervoor uitgenodigd te worden. 

AAN DE SLAG MET IMPACT MAKEN, ZICHTBAAR MAKEN EN/OF METEN? VRAGEN OF WENSEN? LET ME KNOW!

5 + 5 =