Over mij

Foto: Frank van der Velden

Al vanaf mijn begintijd als coach en trainer, inmiddels zo’n 20 jaar geleden, staan twee vragen centraal in hoe ik met mensen werk (in welke rol dan ook). Namelijk deze:

 1. hoe ga je bereiken wat je wilt bereiken 
 2. hoe zorg je dat je het volhoudt 

 

Deze vragen stonden onder andere centraal in de tijd dat ik in de re-integratie werkte als coach. In de tijd dat ik met leidinggevenden en managers werkte. In de periode dat ik meer programma’s en diensten ontwikkelde. En ook toen ik met startups, sociaal ondernemers en maatschappelijke initiatieven werkte en me met impact meten en maken bezig hield.  

 

Op sommige momenten waren deze vragen meer gelinkt aan hoe ze hun onderneming praktisch inrichtten. Op andere momenten ging het over geldstromen en business-modellen. En op weer andere momenten ging het over persoonlijk leiderschap (habit 7 van Covey: ‘houd de zaag scherp’ was toen ook al een van mijn favorieten). Maar altijd weer kwam het weer op deze vragen neer. 

 

Begin 2019 begon me wat op te vallen. Veel bevlogen ondernemers lopen vanuit hun bezieling en enthousiasme groot risico om zichzelf voorbij te lopen. Ze gaan er zo vol voor dat ze worden geleefd door hun bedrijf en to-do’s en maar al te vaak kiepen ze (uiteindelijk) om. Dit gaat me aan het hart en hier heb ik echt wat te brengen:

Zorgen dat bevlogen ondernemers hun unieke bijdrage kunnen leveren aan het grotere geheel waar wij dan met zijn allen weer van profiteren. 

 

Dus begon ik in de zomer van 2019 interviews te doen rondom dit thema als research voor mijn tweede boek met verhalen, tips en best practices (2021 te koop). Ik dacht dat ik dat voor anderen deed …

Totdat…

 

Ik als deelnemer op een zonnige, zomerse opleidingsdag een oefening deed en me realiseerde hoe uitgeput ik was. Ook ik was in de valkuil gestapt van mezelf wegcijferen en maar blijven doorgaan ‘voor het goeie doel’. Wat in mijn geval niet alleen mijn ‘werk met een missie’ was, maar ook het weer op poten zetten van mijn leven na de scheiding, die verwerken en de boel met de kids draaiend houden. Autsj! 

 

Dus ik trapte op de noodrem. Zette noodgedwongen een aantal zaken stop, nam lastige beslissingen en schakelde hulptroepen in. Waaronder een heel fijne haptonoom. Ik maakte weer meer tijd voor lichaamswerk, dans en beweging, nam meer rust en paste andere fijne tools die ik al in mijn gereedschapskoffer had weer actiever toe. 

Picture by Daniela Dušková

En nu…

 

Nu is mijn leven perfect en alleen maar geweldig! Haha, nee hoor. Ik ben ook gewoon mens. Maar wat er wel is, is dit: Ik heb weer meer rust in mijn hoofd en in mijn lijf en daarmee ook weer meer energie. Ik slaap weer stukken beter ’s nachts. Er zijn gedurende de dag verschillende geniet-momenten waarin ik oplaad. Ik kan weer veel gemakkelijker bij mijn eigen wijsheid, mijn intuïtie en ook simpelweg voelen waar ik ‘ja’ en ‘nee’ tegen wil zeggen. Doordat ik weer meer opgeladen ben, kan ik ook weer helderder denken, gemakkelijker plannen maken, creatieve oplossingen verzinnen en simpelweg doen wat gedaan moet worden. En daar valt pauzes houden ook onder.

 

Ik heb me weer herinnerd welke prachtige tools ik al in huis heb en ben die weer actiever gaan gebruiken. Ik heb gevonden wat op dit moment in mijn leven, in deze situatie, mijn ritme is en wat mij daarin helpt om te ontladen en op te laden. Mijn creativiteit ook daarvoor ingezet. Zo heb ik bijvoorbeeld een bloedhekel aan hardlopen, maar aan het eind van de middag voetballen met de kids op het schoolplein en dan flink rennen, dat werkt dan weer wel en daar worden we allemaal blij van.

 

Ik geniet weer meer van mijn leven & werk en heb weer meer energie & plezier.

Ik ben iemand die…

 • Energiek en enthousiast is en ziet wat er wél kan.
 • Op speelse en lichte manier weet te confronteren (en indien nodig ook heel direct kan zijn)
 • Verschillende paradoxen in zich verenigt: analytisch en intuïtief, zakelijk en idealistisch 😊, lichtheid & diepgang, divergeren en convergeren.
 • Houdt van het onderzoeken van complexe zaken, om ze vervolgens tot de essentie terug te brengen en zo simpel te maken als kan.
 • Een bloedhekel heeft aan vaste stramienen zonder flexibiliteit, de uitdrukking ‘nou zo doen we het hier nou eenmaal’ en vakjargon.
 • Met creatieve ideeën kan komen en tegelijkertijd ook goed structuur kan aanbrengen (anders zou ik al lang verzopen zijn in mijn eigen hoofd vol ideeën)
 • Niet gelooft in alleen inspireren, maar wel in combinatie met microstappen en toepassen. Ik sta bekend om het stellen van de vraag ‘en wat ga je daar nu mee doen?’
 • Snel denkt en dan het liefst ook meteen in beweging komt. Vandaar dat ik ook niet meer met gemeentes werk of grote logge organisaties waar het eeuwen duurt voordat er iets gebeurt.

Foto: Frank van der Velden

Mijn visie

Foto: Frank van der Velden

Veel bevlogen ondernemers, die bezield, enthousiast en gedreven gaan daar vaak aan onderdoor. Ze gaan er te vol voor, geven hun missie te vaak voorang en lopen leeg. Dat gaat me aan het hart. Want zij zijn juist degenen die de wereld een beetje mooier maken! 

Een succesvolle ondernemer is voor mij iemand die met energie en plezier kan ondernemen. Tuurlijk is het ook hard werken, maar ze hebben de energie om het te doen. Daarvoor is het nodig dat ze op tijd weer opladen. We laden immers onze telefoon en laptop ook regelmatig op. En daar hebben we nooit ‘geen tijd voor’. Omdat we weten dat ze anders niet meer werken. Te veel bevlogen ondernemers zorgen beter voor hun apparaten dan voor zichzelf. En dat terwijl we geen nieuw lijf kunnen kopen (en wel een nieuwe batterij of telefoon).  

Energiemanagement voor ondernemers is nog belangrijker dan tijd-management. Want als je wel tijd hebt en geen energie, geen creatie- en daadkracht gebeurt er nog niet zoveel.  Ondernemers met een ‘volle tank’ halen gemakkelijker en met meer plezier de doelen die ze zichzelf hebben gesteld. En dat levert ook nog meer plezier en levensgeluk op!

Als je me zou kennen, zou je weten dat ik…

 • 10 jaar geleden mijn eerste boek heb geschreven en nummer twee langzaam aan vorm begint te krijgen
 • Smul van ontdekken hoe dingen werken en boeken lezen
 • Een voorliefde heb voor papieren boeken en fijn papier (visitekaartjes van MOO!)
 • Enorm oplaad van ‘spelen met kleur’. Of dat nou met kleurpotloden, vilt of verf is. En dan liefst ook nog met alle kleuren van de regenboog. Work in progress >
 • Me helemaal thuis voel in de 5 ritmes (een vorm van dansexpressie) en die al meer dan 15 jaar dans. Ik heb zelfs even overwogen om teacher te worden, maar wilde het liever als oplaadbron en expressiekanaal houden
 • Met een poolhond (Samoyeed) ben opgegroeid en nog steeds blij word als ik er eentje op straat zie.
 • In mijn studententijd en de jaren vlak daarna fervent theatersport speelde (improvisatie) en dat dat mij in mijn vak enorm heeft beginvloed in hoe ik werk met groepen en groepsprocessen. Dingen gaan altijd anders dan je van tevoren bedenkt en daar ben ik gelukkig niet meer bang voor
 • Met mijn twee kids (6 en 9) in Leiden woon (single mom), mijn voorouders uit Groningen komen, ik in het noorden ben opgegroeid, in Enschede heb gestudeerd en me toch thuis voel in de Randstad
 • Volgens vrienden de allerlekkerste chocolademousse maak (hier vind je het recept 😊)
 • ‘iets’ met zeesterren heb (verrast je niet he?) Daar schrijf ik nog wel ns een blog over. 

Foto: Frank van der Velden

IK HEB O.A. GEWERKT MET DE VOLGENDE ORGANISATIES

P.S. Heb je deze al?