SPREKER – AUTEUR – PERSOONLIJKE ENERGIE DESKUNDIGE

Foto: Frank van der Velden

december 2019 – samen zorgen we voor sprankels. Voor hen maak ik graag de wereld een beetje mooier!

 

Terugkijkend zie ik  al sinds mijn begintijd als coach en trainer, inmiddels meer dan 20 jaar geleden, twee dingen steeds terugkomen:

 1. bevlogendheid, met hart en ziel ergens voor gaan. De wereld mooier willen maken. Bij mijzelf en bij de mensen met en voor wie ik werkte. Nu hebben we daar zo mooi de term ‘changemaker’ voor. 
 2. energie en zorgen dat met plezier kunt volhouden wat je wilt doen 

Dit zag ik terug in de tijd dat in de re-integratie startte als trainer en coach. En ook in de jaren erna dat ik met leidinggevenden en managers werkte op het gebied van persoonlijk leideschap. Habit 7 van Covey ‘houd de zaag scherp’ was een klassieker vaak terugkwam, in mijn coaching en trainingen, maar ook in de lezingen die ik gaf. In de periode dat ik meer programma’s en diensten ontwikkelde vroeg ik ook regelmatig aan mijn klanten: hoe zorg je dat je het volhoudt?  Ook in mijn eerste boek (52 vonken – 2008) is de basis: vanuit lichtheid zorgen voor inzicht & actie. Want dat genereert energie.  

In 2015 ontdekte ik het fenomeen ‘sociaal ondernemerschap’. Verschil maken EN omzet maken combineren. Heerlijk! Ik voelde me als een vis in het water in deze scene. Die combinatie is gelukkig tegenwoordig steeds gangbaarder. 

Kunnen volhouden en duurzaam verschil maken is ook de reden dat ik me in 2016 in impact meten ging verdiepen. Omdat ik teveel initiatieven het maar kort zag volhouden. Vanuit het idee: alleen als je kunt laten zien wat je impact is krijg je genoeg support en geld (= vormen van energie & ‘brandstof) om dat ook te kunnen blijven doen. En: alleen als je weet of je op koers bent & bijstuurt kun je echt impact maken. 

Begin 2019 begon me wat op te vallen. Veel bevlogen changmakers, of ze nu ondernemer zijn of professional, lopen vanuit hun bezieling in betrokkenheid zichzelf voorbij. Ze gaan zo vol voor hun missie dat ze die te vaak voorrang geven en maar al te vaak kiepen ze (uiteindelijk) om. Dit gaat me aan het hart.  Dit zijn de mensen die de wereld mooier maken! Die hebben we hard nodig!

Dus begon ik in de lente van 2019 interviews te doen rondom dit thema als research voor mijn tweede boek met verhalen, tips en best practices (2021 te koop). Ik dacht dat ik dat vooral voor anderen deed …

En toen…

 

Het was een heerlijke zonnige week in het begin van de zomer van 2019. Ik deed mee aan een training over persoonlijk leiderschap. Als deelnemer deze keer.  We waren op een locatie midden in de natuur en het bos deed me goed. Na een vol half jaar met nogal wat hectiek was ik wel toe aan even een weekje eruit en aandacht voor mezelf. Dacht ik…

Op de derde dag deden we een prachtige oefening. In tweetallen gingen we de diepte in en bevroegen elkaar op verschillende manieren over hoe het ECHT met ons ging. Ai… dat was confronterend! Na alle lichaamswerk dat we al hadden gedaan, kon ik er op dat moment niet meer omheen. Ik had mezelf nog wel een tijd voor de gek kunnen houden. Maar nu, zonder de druk van ‘door moeten gaan’, met een vasthoudende oefenpartner en een lijf dat zich niet meer door mijn mind liet overrulen kon ik er niet meer omheen: Ik was uitgeput.

De jaren ervoor met onder andere een scheiding (met 2 kids), opnieuw mijn leven vorm geven, ingrijpen omdat Tim ineens op school werd gepest, een nieuwe weg zoeken in ondernemerschap, projecten die ineens hard gingen of juist onverwacht stopten of een flinke switch maakten eisten hun tol.

Vooral omdat ik, dat waar ik van oplaadde uit mijn agenda had geschrapt, deels door ‘tijd tekort’, deels om financiële redenen. Ook mijn kleinere dagelijkse energie-practices die ik me in de jaren daarvoor had eigen gemaakt waren geen gewoonte meer en van mijn prioriteitenlijstje gevallen in alle stress en verandering. En nu moest ik de prijs daarvoor betalen. 

Ook ik was in de valkuil gestapt van maar blijven doorgaan ‘voor het goeie doel’ Wat in dit geval niet alleen het leven van mijn missie was maar ook het weer opnieuw vormgeven van mijn leven met de kids.

Het was een pittige tijd. Ik trapte op de noodrem. Zette noodgedwongen een aantal zaken stop. Wat niet makkelijk was en ook niet altijd fijne consequenties had. Ik deed dingen vanuit mijn uitgeputte toestand niet altijd zoals ik ze graag zou willen en schakelde hulptroepen in waar mogelijk. Uiteindelijk vond ik gelukkig een heel fijne haptonoom. Ik maakte weer meer tijd voor lichaamswerk, had meer aandacht voor welk eten wel en niet goed voor me was. Pakte mijn dagelijkse dansmeditatie en andere energie practices weer op. Nam veel meer rust. Berustte erin dat heel veel op zijn ‘elfendertigst’ ging in plaats van full speed. Ik ging op tijd naar bed. Verdiepte mij nog meer in de vraag hoe je je energie hoog kunt houden. Ik nam veel meer micropauzes en paste andere fijne tools die ik al in mijn gereedschapskoffer had weer actiever toe. Zoals bijvoorbeeld creativiteit, lichaamswerk en NLP. En ik koos om me wat betreft mijn werk nog meer te focussen op waar ik het meeste verschil kon maken, naar mijn gevoel het meeste invloed op had en wat mij zelf het meeste energie opleverde: namelijk directer werken met changemakers (ondernemers & professionals) aan hun eigen ontwikkeling in plaats van mee te denken over en mee te werken aan hun bedrijf. 

En nu…

Op ‘t podium voor 175 festivaldeelnemers   Picture by Daniela Dušková

 

Nu ben ik verlicht, is mijn leven perfect en alleen maar geweldig! Haha, nee hoor. Ik ben ook gewoon mens en zeker niet perfect. 

Maar wat er wel is, is dit: Ik heb weer meer energie.  Ik heb ontdekt wat voor mij werkt om mijn energie optimaal te houden. De magie van het voluit gaan en voluit ontspannen. De magie van de golven van energie. Door mijn dagelijkse practices en energie rituelen te doen (waaronder micropauzes) ga ik een stuk energieker door het leven. 

En het fijne is dat meer energie zoveel fantastische effecten heeft!   Ik heb weer meer rust in mijn hoofd en mijn lijf. De onrust van ‘nu is er even energie en nu moet het gebeuren anders lukt het niet meer’ is weg. Evenals de onrust van ‘er moet nog zoveel en ik heb geen puf..’ Omdat ik niet meer uitgeput ben slaap ik beter, hoe paradoxaal dat ook klinkt. Met meer energie kom ik gemakkelijker bij mijn eigen wijsheid. Ik laat ik me minder snel van de wijs brengen door mijn omgeving, en kan stukken beter voelen wat wel en niet goed is voor mij en mijn bedrijf. Stress heeft minder vat op me en als ik toch gestresst ben kan ik sneller bijsturen. Ik kan weer helderder denken en het maken van plannen en verzinnen van creatieve oplossingen gaat me weer gemakkelijker af. Net als effectiever handelen en kiezen wat ik wel en niet doe. Want effectief energiebeheer houdt ook in dat ik ervoor kies dingen niet te doen.  

Ik heb echt weer wat te geven of zoals de Engelsen zo mooi zeggen: ‘I am pouring from a full cup’ en dat maakt een wereld van verschil. Voor mij als mens, voor mijn kinderen en wie mij dierbaar is, voor de mensen met wie ik werk en voor mijn onderneming. Ik heb ervaren dat energie echt de kern is van alles. Zonder energie gaat het niet gebeuren. Wat ‘het’ dan ook is. En die energie gun ik anderen ook. Ik heb weer zin om het podium op te gaan!

Wat ik zo heerlijk vind

 

Is dat nu alles samen komt wat ik tot nu toe heb gedaan en ervaren. Ik kan mijn ervaring van allerlei banen en projecten delen, als professional in een organisatie en als ondernemer. Niet alleen mijn werkervaring, maar ook mijn persoonlijke weg en de tools die ik daarin heb ontdekt benut ik nu. Ik kan mijn creativiteit kwijt in het bedenken van programma’s & tools en tijdens coaching op maat bedenken wat voor iemand werkt. Ik heb nog meer gesprekken ‘over waar het echt om gaat’. En ik heb weer een missie om mee het podium op te gaan. Dat kriebelde al een tijdje. Ik heb weer het idee dat ik bij de essentie ben: energie, de brandstof die aan de basis ligt van alles. En dus dat ik het grootste verschil maak met alles wat ik heb bij het helpen van andere verschilmakers. 

Ik ben iemand die…

 • Energiek en enthousiast is en ziet wat er wél kan.
 • Op speelse en lichte manier weet te confronteren (en indien nodig ook heel direct kan zijn)
 • Verschillende paradoxen in zich verenigt: analytisch en intuïtief, zakelijk en idealistisch 😊, lichtheid & diepgang, divergeren en convergeren.
 • Houdt van het onderzoeken van complexe zaken, om ze vervolgens tot de essentie terug te brengen en zo simpel te maken als kan.
 • Een bloedhekel heeft aan vaste stramienen zonder flexibiliteit, de uitdrukking ‘nou zo doen we het hier nou eenmaal’ en vakjargon.
 • Houdt van afwisseling. Denk aan grote groepen (150+) en ook individuele sessies, verschillende branches (yay kruisbestuiving!) en diversiteit in technieken & werkvormen. 
 • Met creatieve ideeën kan komen en tegelijkertijd ook goed structuur kan aanbrengen (anders zou ik al lang verzopen zijn in mijn eigen hoofd vol ideeën)
 • Niet gelooft in alleen inspireren, maar wel in combinatie met microstappen en toepassen. Ik sta bekend om het stellen van de vraag ‘en wat ga je daar nu mee doen?’
 • Snel denkt en dan het liefst ook meteen in beweging komt. 

Foto: Frank van der Velden

Mijn visie

Bevlogen ondernemers en professionals gaan vol bezieling en enthousiasme voor hun missie. En daarom houd ik zo van ze. Zij zijn degenen die de wereld een beetje mooier maken. Maar ik zie ze aan hun missie ten onder gaan. Ze geven die te vaak voorrang. Met als gevolg: uitputting, geen energie meer. En dat gaat me aan het hart.  Want zonder energie gaat het niet gebeuren. 

Een succesvolle ondernemer is voor mij iemand die met energie en plezier kan ondernemen. Tuurlijk is het ook hard werken, maar ze hebben de energie om het te doen. Daarvoor is het nodig dat ze op tijd weer opladen. We laden immers onze telefoon en laptop ook regelmatig op. En daar hebben we nooit ‘geen tijd voor’. Omdat we weten dat ze anders niet meer werken. Te veel bevlogen ondernemers zorgen beter voor hun apparaten dan voor zichzelf. En dat terwijl we geen nieuw lijf kunnen kopen (en wel een nieuwe batterij of telefoon).  

Energiemanagement voor ondernemers is nog belangrijker dan tijd-management. Want als je wel tijd hebt en geen energie, geen creatie- en daadkracht gebeurt er nog niet zoveel.  Ondernemers  en professionals met een ‘volle tank’ halen gemakkelijker en met meer plezier de doelen die ze zichzelf hebben gesteld. En dat levert ook nog meer  levensgeluk op!

Als je me zou kennen, zou je weten dat ik…

 • 10 jaar geleden mijn eerste boek heb geschreven en nummer twee langzaam aan vorm begint te krijgen
 • inmiddels werk aan mijn tweede boek (begin 2021 te koop)
 • Smul van ontdekken hoe dingen werken
 • Een voorliefde heb voor papieren boeken en fijn papier (visitekaartjes van MOO!)
 • Nog steeds met trots de eretitel ‘werkvormenkoningin’ draag (dankjewel Mark!)
 • Enorm oplaad van ‘spelen met kleur’. Of dat nou met kleurpotloden, vilt of verf is. En dan liefst ook nog met alle kleuren van de regenboog. Work in Proges ->
 • Me helemaal thuis voel in de 5 ritmes (een vorm van dansexpressie) en die al meer dan 15 jaar dans. Ik heb zelfs even overwogen om teacher te worden, maar wilde het liever als oplaadbron en expressiekanaal houden
 • Met een poolhond (Samoyeed) ben opgegroeid en nog steeds blij word als ik er eentje op straat zie.
 • In mijn studententijd en de jaren vlak daarna fervent theatersport speelde (improvisatie) en dat dat mij in mijn vak enorm heeft beginvloed in hoe ik werk met groepen en groepsprocessen. Dingen gaan altijd anders dan je van tevoren bedenkt en daar ben ik gelukkig niet meer bang voor
 • Met mijn twee kids (6 en 9) in Leiden woon (single mom), mijn voorouders uit Groningen komen, ik in het noorden ben opgegroeid, in Enschede heb gestudeerd en me toch thuis voel in de Randstad
 • Volgens vrienden de allerlekkerste chocolademousse maak (hier vind je het recept 😊)

P.S. Heb je de gratis ENERGIE cadeautjes al gezien?

IK HEB O.A. GEWERKT MET DE VOLGENDE ORGANISATIES

Tips voor meer ENERGIE ontvangen?

Schrijf je hier in. Je krijgt dan ook de link naar de ENERGIE-Quickscan  in je mailbox.

Welkomstcadeautje :)

Gelukt! Check je mailbox voor de volgende stap!