ANDERE FACETTEN VAN MIJ ZIEN?

Op Linkedin vind je mijn zakelijke profiel en hier mijn CV in pdf

Pinterest gebruik ik privé, je ziet een andere kant van mij (en direct van wat voor stijl en kleur ik houd)

Facebook gebruik ik gemengd

Leuk om met je te connecten op  één van deze platforms!

Verder ben ik verbonden aan Noorderwind

en mede founder van Impact Lab Leiden

De afgelopen jaren heb ik verschillende rollen en titels gehad. Echter, de essentie van wat ik nu doe, doe ik al meer dan 15 jaar. Namelijk met individuen en organisaties ontdekken wat hun doel is, hoe ze dat gaan bereiken, waaraan ze zien of ze al dan niet op de goede weg zijn en ze daarbij begeleiden en/of actief meewerken om een en ander te realiseren.

Het ontwikkelen van concepten, programma’s, diensten, werkvormen en interventies en het faciliteren hiervan was onderdeel van al deze rollen.

 

In 2015 ontdekte ik het fenomeen ‘sociaal ondernemerschap’, eindelijk de combinatie tussen maatschappelijke impact maken én winst maken!  Voor sociaal ondernemers is het nog niet gemakkelijk om in kaart te brengen wat hun impact is en om daar op te sturen. Vooral voor kleinere en meer flexibele initiatieven, organisaties en start-ups blijkt dit lastig. Daarom heb ik in 2017 een tool ontwikkeld om op een simpele manier online impact in kaart te brengen. Cijfermatig, maar ook met verhaal en/of beeld als dat gewenst is.

Er gaat echter een heel proces vooraf aan het moment waarop je daadwerkelijk kunt gaan ‘meten’. (een heel mooi proces overigens, waar ik enorm van geniet om te mogen begeleiden). Het impactkompas en de impactkaarten heb ik ontwikkeld om op een flexibele en lichte manier het proces van impact in kaart brengen te begeleiden. Zodat er nog meer en betere social impact gemaakt kan worden.

 

En waarom is dit nu wat ik het liefste doe, danwel niet kan laten om te doen? En blijf doen? Als iemand mij vraagt, of hardop denkt, ‘ hoe zal ik…’ dan komen er automatisch ideeën en mogelijke contacten in mij op.  Wat ik heerlijk vind aan het werken met social enterprises, initiatieven en start-ups met een maatschappelijke impact is dat de gesprekken naar mijn idee gaan over ‘waar het om gaat’, over de essentie, over doen wat ertoe doet. Terwijl tegelijkertijd de financiële kant niet uit het oog wordt verloren. Je hebt immers geld nodig om de zaak draaiend te houden en verschil te kunnen blijven maken.

Dat is ook één van de redenen dat ik mij met impact in kaart brengen bezig houd. Omdat ik buikpijn kreeg van het zien van te veel initiatieven die maar kort bestaan omdat ze hun verhaal niet helder kregen of niet de impact maakten die ze wilden maken (en dus geen nieuwe financiering, samenwerkingspartners etc) of die zich niet met het fenomeen geld wilden bezighouden ‘omdat we een maatschappelijk ideaal nastreven’. Dus toen het stimuleringsfonds voor de creatieve industrie een open oproep deed voor ‘professionalisering van stadslabs’ wist ik wat mij te doen stond: het ontwikkelen van een eenvoudige tool die impact in kaart brengen haalbaar maakt voor kleine en middelgrote initiatieven en organisaties. Zodat ze het verschil kunnen maken dat ze kunnen maken, zodat de potentie van projecten en initiatieven waargemaakt kan worden. Doordat ze heel helder hebben wat ze precies willen bereiken, hoe ze dat concreet gaan doen en vervolgens zorgen voor informatie waaruit blijkt of ze op de goede weg zijn of moeten bijsturen.

En ook dit is weer een proces van: waar gaat het je écht om, welk maatschappelijk probleem wil jij oplossen en hoe ga je dat bereiken? Gefundeerde inzichten opdoen om vervolgens actie te ondernemen. Heerlijk om daar mijn bijdrage aan te mogen leveren!

Ook benut ik mijn jarenlange ervaring als trainer graag om lezingen te geven en workshops te begeleiden voor organisaties die (op het punt staan te) beginnen met impact in kaart brengen en hierop sturen.

Een aantal ingrediënten in mijn aanpak: Design Thinking, Lean Startup, Creatief Denken, Oplossingsgericht Werken en Appreciative Inquiry.

WIST JE DAT IK…

 

  • tien jaar geleden een boek heb geschreven dat ook is uitgegeven: 52 vonken Het is nog te koop en wordt nog steeds gebruikt hoorde ik laatst.
  • plannen heb om een nieuw boek te schrijven, iets met impact maken, ‘meten’, persoonlijke verhalen en creatieve & praktisch bruikbare tools.
  • ben opgegroeid met een poolhond (een Samoyeed) en dat ik nog steeds blij word als ik er eentje op straat zie (niet zo vaak)
  • van schilderen en intentional creativity houd (zie ‘work in progress’ hiernaast)
  • al meer dan 15 jaar de 5 ritmes dans (een vorm van dansexpressie) en ik zelfs een tijd heb overwogen om 5 ritmes teacher te worden? Maar dat ik liever het als oplaadbron en expressiekanaal wilde houden.
  • in mijn studententijd en daarna fervent theatersport (improvisatie) speelde en dat dat mij in mijn vak als enorm heeft beïnvloed in hoe ik werk met groepen en processen? Dingen gaan altijd anders dan je van tevoren bedenkt, en daar ben ik gelukkig niet (meer) bang voor.
  • met mijn 2 kids in Leiden woon, mijn voorouders uit Groningen komen, ik in het Noorden ben opgegroeid, in Enschede heb gestudeerd en me toch thuis voel in de Randstad.
  • volgens vrienden de allerlekkerste chocolademousse maak.

LIKES & DISLIKES

 

Uitspraken als ‘zo hebben we het altijd gedaan en zo blijven we het dus doen‘, en als eerste reactie opmerkingen waarom iets niet zou werken strijken me tegen de haren in.  Toen ik nog trainingen creatief denken gaf waren dat altijd de eerste dooddoeners die ik aan de kaak stelde.

Ik houd ervan om tot de kern en essentie van zaken te komen. En ook om dingen vanuit een verschillend perspectief te bekijken. De denkhoeden van De Bono zet ik nog steeds graag in om dat gestructureerd te doen. En daarin krijgt ook de stem van waarom het niet werkt een plek 🙂

Ik heb een hekel aan ‘inspiratie om de inspiratie’. Daar geloof ik in niet in. Ik geloof in inspiratie gekoppeld aan actie. In praktijk brengen, iets doen met inzichten, ze toepassen. Ik geloof in microstappen.

Ik heb een hekel aan klakkeloos zonder nadenken achter de meute aanlopen. Ik geloof in zelf nadenken en ter discussie stellen. En in het gebruik maken van best practices en lessons learned die mensen delen.

Ik heb een hekel aan vakjargon en moeilijke woorden. Laten we zaken met elkaar vooral niet ingewikkelder maken dan nodig is. Ik geloof in ontwikkelen vanuit lichtheid, spelen en mogen ontdekken in plaats van vanuit ‘moeilijk moeilijk en lastig lastig’. En ik geloof ook in innovatie vanuit irritatie.

 

 

ANNET IN ‘DUO’S’

 

Impact & Omzet

Creatief  & Zakelijk

Analytisch & Intuïtief

Speels & Praktisch

Lichtheid & Diepgang

Divergeren & Convergeren

Denken & Doen

Painting in progress

Annet weet je op een positieve wijze te prikkelen en haalt het beste uit je naar boven.

Ze is veelzijdig, denkt met je mee en steekt, als je dat wilt (en dat wilden wij), zelf ook de handen uit de mouwen voor een mooi projectresultaat. Dan voert ze uit en coördineert.

Annet is creatief en zakelijk bewust, een prettige combinatie. Als je Annet inzet voor je bedrijf ben je verzekerd van succes.

Bob van den Berg

algemeen directeur, Tjellens

Wat Annet kenmerkt is dat ze snel concepten oppikt, en die meteen vertaalt naar een speelse, uitdagende en creatieve vorm waarmee mensen geprikkeld worden op een andere manier te kijken.

Annet doet aan ‘turn key’ advies. Als je het wilt ontwerpt, conceptualiseert en produceert ze wat er te maken valt, inclusief de regie op de planning. Haar ondersteuning is praktisch en tot the point en tegelijk uitdagend en creatief.

Naomi Mertens

Onderwijs adviseur, Mijn Leergemeenschap

Annet is een sterke coach voor sterke persoonlijkheden.
.
Ze luistert uitstekend en confronteert op een makkelijk te accepteren wijze met onvolkomenheden in je eigen denkpatronen.
.
Annet helpt je om nieuwe perspectieven en mogelijkheden te ontdekken. Mijn conclusies aan de hand van ons traject waren onverwacht, maar zeker de juiste.
Henkjan Versteeg

Consultant & Business Analist, Bahamontes BV

Annet is ontzettend goed in het omzetten van ideeën naar een werkend concept. Zij denkt in duidelijke en heldere lijnen en bovendien is ze lekker snel en ’to the point’.
.
Iets waar ik al maanden geen passende oplossing voor kon vinden, kreeg Annet in korte tijd helder voor me.
.
Annet transformeerde met gemak een warboel in mijn hoofd naar een concept met een concreet plan.
Jennifer van Balkom

Life Engineer, Life Engineer

KAN IK JE ERGENS BIJ HELPEN? WENSEN, VRAGEN, TIPS? KENNISMAKEN? LET ME KNOW!

11 + 14 =